Traditionele Driekoningentaart : Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart / Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart

Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Het is een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen  Jezus bezoeken in Bethlehem. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen ook een vrije dag en zie je bij de Franse patissiers de Galette des Rois, oftewel een Driekoningentaart.

In deze frangipane taart wordt bovendien een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje…) verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning(in)” en mag een kroon dragen. Vaak wordt er ook al een papieren kroon bij de taart meegeleverd zodat je echt iemand tot koning of koningin kunt kronen. Een hele leuke traditie, natuurlijk ook voor kinderen, want wie wil nu niet voor 1 dag koning of koningin zijn en mogen bepalen wat er op die dag gebeurt.

De taart hoor je in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dit extra stuk is bedoeld voor de bedelaar die aanklopt. De rest wordt verdeeld onder de andere gasten. Traditie getrouw is het zo dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en zo ongezien bepaalt wie welk stuk gaat krijgen.

Traditionele Driekoningentaart

Ingrediënten

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr fijne suiker
  • 100 gr roomboter
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 1/2 citroen, rasp
  • snufje zout
  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 eidooier evt. met een scheutje room losgeklopt
  • een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  2. Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
  3. Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter,  citroenrasp en een snufje zout tot een romige crème (frangipane).
  4. Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 24 cm of gebruik de taartringen hiervoor.
  5. Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
  6. Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
  7. Druk de boon, muntstuk, of een porseleinen beeldje op een willekeurige plek in de frangipane.
  8. Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgeklopte eidooier
  9. Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
  10. Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
  11. Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.

Vergelijkbare berichten

  • Focaccia met Tomaten en Knoflook

    Focaccia met Tomaten en Knoflook Focaccia met Tomaten en Knoflook Ingrediënten: 450 gram patentbloem 2 tl suiker of honing 1 zakje gist 7 gram 3 rozemarijn takken, alleen naalden, fijngehakt 150 gram kerstomaatjes 60 ml goede kwaliteit olijfolie + extra voor kneden, https://staging.kitchencorner.nl/product/sicilie-novello-200ml/invetten en serveren 3 tl zeezout 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt Bereiding: Meng…

  • Homemade gebakken bonen

    Homemade gebakken bonen BBQ-saus, paprika, bruine suiker en spek maken deze maaltijd tot een echte gastronomische ervaring. Ingrediënten 3 blikken bonen 1 kop ketchup 1/2 kopje barbecuesaus 1/2 kopje bruine suiker 125 gram spekblokjes 1 groene paprika 1/2 ui 11/2 theelepel mosterd verse peterselie Bereiding Doe alle ingredienten in de slow cooker behalve de verse…

  • |

    The Juicer

    The Juicer Aankomend weekeind is het alweer Pasen! Een uitgebreid ontbijt of een heerlijke brunch kan hier natuurlijk niet bij ontbreken. Vaak heeft iedereen wel een eigen favoriet wat op tafel staat. De jongste in het gezin vindt dat er absoluut een gepocheerd eitje hoort te zijn. De oudste is van de smoothies op basis…

  • Tarte Tatin van Sjalotten met Geitenkaas

    Tarte Tatin van Sjalotten met Geitenkaas Tarte Tatin van Sjalotten met Geitenkaas: Ingrediënten: 900 g Sjalotten 600 ml rode port Bouillon (groenten/kruiden) 6 plakjes bladerdeeg Boter om de vormpjes in te vetten Geitenkaas Balsamico Azijn 1 bakblik met 6 taartvormpjes of 6 mini taartvormpjes Sjalotten schillen en in partjes snijden. Deze met de tijm en…

  • Vier de liefde

    Vier de Liefde! Vier de Liefde Cupcakes! Deze romantische cupcakes hebben een hele mooie chocolade smaak. Verras jouw geliefde met deze cupcake! Ingrediënten voor 12 Cupcakes: • 130 gr Bloem• 35 gr Cacaopoeder• ½ theelepel Baking Soda• Snufje Zout• 100 gr Kristalsuiker• 120 ml Zonnebloemolie• 2 Kleine Eieren• ½ theelepel Vanille-extract• 80 ml Zure Room…